Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось
      bcrielt.jpg

      АФНУ інформує!

      29 листопада 2010, 0:00 переглядів: 9538
      111З 03 по 06 листопада 2010 року у Навчально – методичному центрі Держфінмоніторингу відбудуться навчання для операторів ринку нерухомості.

      Рекомендації щодо здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу – суб'єктами підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна.


      21 серпня 2010 року набрала чинності нова редакція Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму” від 18.05.2010 № 2258-VI (надалі – Закон).

      Суб'єкти підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна, підпунктом 8-а пункту 2 статті 5 Закону визначені в якості спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу (надалі – СПФМ).

      Згідно зі статтею 6 Закону, СПФМ, з урахуванням вимог чинного законодавства і нормативно-правових актів Спеціально уповноваженого органу (у випадку із суб'єктами підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна – це Державний комітет фінансового моніторингу України (надалі – Держфінмоніторинг)), встановлює правила, розробляє програми проведення фінансового моніторингу та призначає працівника, відповідального за його проведення, окрім СПФМ, які провадять свою діяльність одноособово, без утворення юридичної особи.

      Відповідно до пункту 2 статті 8 Закону, суб'єкти підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна, забезпечують виконання обов'язків СПФМ - при підготовці і здійсненні правочинів щодо купівлі-продажу нерухомості, якщо сума такої операції дорівнює чи перевищує 400 000 гривень або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, еквівалентну 400 000 гривень.

      Відповідно до пункту 2 статті 6 Закону, СПФМ повинен стати на облік до у Спеціально уповноваженому органі (у випадку із суб'єктами підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна – це Держфінмоніторинг), а також здійснювати ідентифікацію та вивчення клієнта згідно пункту 1 статті 9 Закону.

      Згідно до пункту 3 статті 9 Закону, СПФМ здійснює ідентифікацію та вивчає фінансовою діяльність свого клієнта у разі встановлення ділових відносині з клієнтами, а також у разі виникнення підозри в тому, що фінансова операція може бути пов'язана з легалізацією відмиванням)доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму.

      Вимоги до кваліфікації працівника СПФМ, відповідального за проведення фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, затверджені наказом Держфінмоніторингу від 12.05.2003 року № 46 (із змінами від 30.07.2010 року N 125).

      Наказом Держфінмоніторінгу від 31.10.2006 року № 217 визначений порядок проведення внутрішнього фінансового моніторингу СПФМ - не фінансовими установами, за яким керівник СПФМ повинен протягом

      Відповідно до статті 3 Господарського Кодексу України, господарську (підприємницьку) діяльність здійснюють суб’єкти господарювання – підприємництва та та підприємці.

      Пунктом 2 Статті 55 Господарського Кодексу України визначено, що суб’єктами господарювання є юридичні особи, що здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому порядку, та фізичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

      Відповідно до Національного класифікатору України “Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005”, посередницькі послуги під час купівлі та продажу нерухомого майна відносяться до діяльності агенцій нерухомості, що здійснюють операції з нерухомістю за дорученням третіх осіб, та мають КВЕД 70.31.

      Таким чином, у відповідності до зазначеного:

      1. Норми Закону стосуються виключно суб’єктів господарювання, до яких відносяться Товариства з обмеженою або додатковою відповідальність, Командитні товариства та підприємства інших видів та організаційних форм, а також Фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна, та які мають серед видів діяльності вид діяльності за КВЕДом 70.31. Тобто, рієлтори, агенти з нерухомістю та інші працівники агенцій нерухомості та інших підприємств, не є суб\'єктами первинного фінансового моніторингу.

      2. Виключно всі юридичні особи та фізичні – особи підприємці, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна та здійснюють свою діяльність за КВЕДом 70.31., з моменту виникнення у них ділових стосунків з клієнтом щодо підготовки і здійснення правочинів щодо купівлі-продажу нерухомості, вартість якого дорівнює чи перевищує 400 000 гривень або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, еквівалентну 400 000 гривень, повинні стати на облік в Держфінмоніторингу за спеціальними формами 1-ФМ, які надаються додатками до цього разом з примірниками їх заповнення.

      3. Виключно всі юридичні особи, а також фізичні особи – підприємці, які проводять свою діяльність не одноособово, тобто мають найманих працівників, а також надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна та здійснюють свою діяльність за КВЕДом 70.31., з моменту виникнення у них ділових стосунків з клієнтом, відповідним наказом, примірник якого надається додатком, призначають працівника, відповідального за проведення на підприємстві фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, про що, протягом трьох робочих днів, повідомляють Держфінмоніторинг.

      4. Виключно всі юридичні особи, а також фізичні особи – підприємці, які проводять свою діяльність не одноособово, тобто мають найманих працівників, а також надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна та здійснюють свою діяльність за КВЕДом 70.31., направляють призначеного відповідального працівника до Держфінмоніторингу на проходження курсу підвищення кваліфікації у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, протягом трьох місяців з дня призначення на підставі заяви, що надається додатком. При цьому, відповідальним працівником може бути призначений керівник підприємства, його заступник, керівник підрозділу або головний бухгалтер.

      5. Фізичні особи – підприємці, які проводять свою діяльність одноособово, тобто не мають найманих працівників, та які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна та здійснюють свою діяльність за КВЕДом 70.31., не повинні в обов’язковому порядку проходити курс підвищення кваліфікації у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, але вони повинні у повному обсязі виконувати усі інші обов’язки СПФМ.

      ПОВІДОМЛЯЄМО, що з 03 по 06 листопада 2010 року у Навчально – методичному центрі Держфінмоніторингу за адресою: м. Київ, вул. Білоруська, 24 (станція Метро “Лук’янівська”), відбудеться навчання з підвищення кваліфікації працівників, відповідальних за проведення фінансового моніторингу СПФМ, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Держфінмоніторинг, (тобто для суб’єктів підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна).

      Початок навчання: 03 листопада 2010 року о 9.15.

      Вартість навчання – 1 897,19 гривень.

      Заявка на навчання надсилається на електронну адресу nc.finmon@gmail.com

      Після отримання заявки на навчання Держфінмоніторинг надішле договір, який необхідно підписати з боку підприємства та у 2-х примірниках принести на навчання разом з 2 к/копіями паспорту (1,2 і сторінка з пропискою), 2 к/копіями диплому про вищу освіту, квитанцією про оплату навчання.

      Більш детальну інформацію можна отримати за телефонами:

      044-594-16-24, 594-16-23, 594-16-22 (Держфінмоніторинг);

      044-528-35-72 (офіс АФНУ).




      1. Заявка на навчання (вкладення)
      2. Наказ про призначення (вкладення)
      3. Форма 1-ФМ для ФОП (вкладення)
      4. Форма 1-ФМ для юр. осыб (вкладення)
      5. Зразок заповнення форми 1-ФМ для ФОП (вкладення)
      6. Зразок заповнення форми 1-ФМ для юр. ос б (вкладення)
      7. Додатки (вкладення)

      Коментарі